Між плагіатом та псевдо наукою, або хто захистить права авторів

30 вересня 2016, 16:09
   За останній період в Україні різко зросла кількість плагіату в наукових творах. На фоні зменшення якості наукових досліджень та захисту дисертацій, такі показники стають загрозливими для розвитку науки та інноваційних технологій. Саме з метою обговорення проблеми та пошуку шляхів її вирішення, 30 вересня науковці та фахівці у сфері інтелектуальної власності провели круглий стіл "Формування академічної доброчесності та механізмів запобігання та протидії плагіату в наукових творах в Україні".
  Основна дискусія розгорнулась довкола питання наскільки спеціальне програмне забезпечення зможе запобігти плагіату. Окремі тези стосувалися різних сторін плагіату, адже є різниця між плагіатом, якщо його оцінювати виключно в науковому контексті, або ж оцінювати з юридичної точки зору.
     Одностайною у доповідачів була думка про те, що авторське право в нашій країні порушують доволі часто. При чому не завжди сам автор знає, що окремі частини (складові, елементи) його дослідження отримують повторне життя в працях інших авторів.
    Побіжно згадали науковці про таке явище, як купівля дисертацій чи інших наукових праць. В цьому контексті спірним виявилось питання чи варто такому псевдо досліднику присвоювати науковий ступінь.
   Загалом, учасники заходу погодились, що плагіат став частиною нашої культури, звичкою, іноді досягненням техніки та інтернету, де скопіювати чиюсь роботу стало звичним повсякденим явищем. Часто людина, витягуючи інформацію з інтернету, навіть не здогадується, що порушує чиїсь авторські права і вчиняє злочин.
   Організатори заходу пообіцяли, що протягом місяця усі доповіді виступаючих будуть опубліковані в збірнику. Також домовились, що це не останній захід, адже і для науковців, і для фахівців у сфері інтелектуальної власності вкрай важливо створити механізми, в тому числі через спеціальне програмне забезпечення, щоб виявляти плагіат.
   Нагадаємо, 30 вересня 2016 р. у Міністерстві юстиції України за ініціативи Науково-дослідного центру з питань інтелектуальної власності Міністерства юстиції України спільно з Міністерством юстиції України, Міністерством освіти і науки України, Науково-дослідним інститутом інтелектуальної власності НАПрНУ, ДП «Інформаційні судові системи» Державної судової адміністрації України та за підтримки Проекту сприяння академічній доброчесності в Україні (SAIUP) та Американської Ради з міжнародної освіти, відбувся круглий стіл на тему: «Формування академічної доброчесності та механізмів запобігання та протидії плагіату в наукових творах в Україні».