Розміщення примірника дисертації на офіційному веб-сайті ВНЗ як засіб боротьби з плагіатом

24 березня 2017, 17:27
    Розробці механізмів запобігання і виявлення плагіату в наукових, навчально-методичних, бакалаврських, магістерських та інших роботах, нині приділяється особлива увага як академічними закладами, так і органами, що уповноважені на реалізацію державної політики у сфері забезпечення якості вищої освіти. Багатьма університетами України розроблені положення або методичні посібники щодо виявлення та запобігання плагіату в академічних роботах. З метою ознайомлення наукової громадськості з доробком здобувачів наукових ступенів відповідно до частини п’ятої статті 6 Закону України «Про вищу освіту» та п.1 наказу МОН України «Про оприлюднення дисертацій та відгуків офіційних опонентів» від 14.07.2015 №758 запроваджено розміщення примірника дисертації на офіційному веб-сайті вищого навчального закладу (наукової установи), спеціалізована вчена рада якого прийняла дисертацію (опубліковану монографію) до захисту. Виключення складаються лише для дисертацій, що містять державну таємницю або інформацію для службового користування.
   Запровадження цієї норми є також одним з шляхів виявлення науковою громадою фактів плагіату у призначених для розгляду дисертаціях. На сьогоднішній день вже відомо ряд таких прецедентів. Наприклад, у 2016 році одним з співробітників ВНЗ «Український католицький університет» виявлено у захищеній дисертації, рукопис якої було розміщено на офіційному веб-сайті вищого навчального закладу, спеціалізована вчена рада якого прийняла рішення щодо присудження наукового ступеню, значної кількості текстуальних збігів із текстом своєї монографії, що була опублікована у 2007 році. Під час проведеного нами експертного дослідження із застосуванням засобів та методів судової експертизи було виявлено значну кількість текстуальних збігів у фрагментах тексту дисертації та монографії, збіги у послідовності викладу наукових понять та розміщення матеріалу тощо. Встановлений факт часткового використання монографії у дисертації на здобуття наукового ступеня був підставою для скасування рішення спеціалізованої вченої ради про присудження наукового ступеня. Оскільки, згідно пункту 6 статті 6 Закону України «Про вищу освіту», до захисту допускаються дисертації, виконані здобувачем наукового ступеня самостійно. Виявлення академічного плагіату у захищеній дисертації (науковій доповіді) є підставою для скасування рішення спеціалізованої вченої ради про присудження наукового ступеня та видачу відповідного диплома.
   При виявленні у захищеній дисертації плагіату, передбачено академічні заходи впливу й щодо наукового керівника (консультанта), офіційних опонентів, які надали позитивні висновки про наукову роботу, та голови відповідної спеціалізованої вченої ради.
    Законодавством України також передбачено, що опублікування повністю або частково чужого твору та відсутність відповідного посилання на автора твору та джерело запозичення, може бути підставою для захисту авторських прав у судовому порядку або для звернення до правоохоронних органів та відкриття кримінального провадження. Так, відповідно до Закону «Про авторське право та суміжні права», вчинення будь-якою особою дій, що порушують особисті немайнові та майнові права суб’єктів авторського права, зокрема плагіат у літературних творах наукового, технічного та іншого характеру, є підставою для судового захисту. Також законодавством України передбачено кримінальну відповідальність згідно статті 176 ККУ за незаконне відтворення та розповсюдження творів.
   Під час досудового розслідування та розгляду цієї категорії справ у суді з метою встановлення фактів наявності повного або часткового відтворення фрагментів творів інших авторів та виявлення наявності ознак плагіату у наукових роботах відповідно до вимог процесуального законодавства залучаються експерти, які в установленому законодавством порядку отримали кваліфікацію судового експерта у сфері інтелектуальної власності за експертною спеціальністю 13.1.1 «Дослідження, пов’язані з літературними та художніми творами та інші».
   Проаналізовані нами програмні засоби, що допомагають у виявлені плагіату, не дають можливості достовірно виявити всі наявні у певній роботі запозичення з праць інших авторів. Тому при виникненні спірних ситуацій з метою встановлення факту, що має доказове значення, може бути доцільним перед зверненням з позовними вимогами до суду або правоохоронних органів звертатися до експертів, які мають відповідні спеціальні знання та отримали кваліфікацію у передбаченому законодавством порядку, з метою встановлення наявності ознак плагіату у певному творі та забезпечення доказової бази.
 
Кісіль Наталія Валеріївна