Експерти обговорили реформу процесуального законодавства

07 квітня 2017, 10:27

 7 квітня НацРада з питань судової реформи презентувала пакет законопроектів - зміни до Господарського-процесуального, Цивільно-процесуального кодексів та Кодексу адміністративного судочинства, які вже зареєстровані у Верховній Раді України.
   Зміни до процесуального законодавства є частиною судової реформи. Інституційні зміни, спрямовані на забезпечення здійснення правосуддя професійними та незалежними суддями, зокрема оновлення суддівського корпусу, формування нового Верховного Суду, передбачено законами України “Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)”, “Про забезпечення права на справедливий суд”, "Про судоустрій та статус суддів", "Про Вищу раду правосуддя", що були прийняті у 2015-2016 роках. Вони стали початком цілісної реформи судової системи України.
  Для запровадження комплексної реформи необхідно внести зміни в процесуальне законодавство та прийняти законопроект "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів". Експерти відзначають, що напрацьовані юристами та запропоновані зміни сприятимуть подоланню процесуальних проблем, які перешкоджають ефективному судовому захисту в Україні. Вони мають підвищити рівень правової культури учасників процесу, мінімізувати невиконання процесуальних обов’язків, прибрати неефективні заходи відповідальності за порушення правил судового процесу.
   Основні питання, які врегульовуються в межах цього блоку, - це ефективність судового процесу, в тому числі чітке розмежування юрисдикції судів різних спеціалізацій (адміністративних, господарських і загальних), запровадження ефективних механізмів запобігання зловживанню процесуальними правами, дотримання стадійності судового процесу й розумних строків судового розгляду, розширення та посилення ролі альтернативних способів вирішення спорів, вирішення питання групових (або «класових») позовів та інші питання, які дозволять зменшити навантаження на судову систему.
   Тепер залишається очікувати на прийняття відповідного законопроекту парламентарями та рухатись далі в частині реформування судової системи.

Стародубов Ігор Вадимович